Biuro Prasowe

Komunikaty prasowe

VI Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

W najbliższy weekend 24-25 listopada odbędzie się finał VI Konkursu Piw Domowych imienia Sławomira Pahlke – entuzjasty produktów regionalnych o wyjątkowych zasługach dla rozwoju piwowarstwa regionalnego w Polsce. Browar Amber jest współorganizatorem tego konkursu.

Konkurs w tym roku został wzmocniony o nowy skład jury. Wśród sędziów znajdują się znane i cenione przez piwowarów nazwiska, takie jak: Maciej Chołdrych, Roman Kotlewski, Rafał Kowalczyk, Andrzej Sadownik i przewodnicząca składu Agnieszka Wołczaska-Prasolik. Taki dobór kapituły konkursu gwarantuje rzetelną ocenę oraz podnosi prestiż wydarzenia.

Przygotowaniem imprezy w nowej formule zajęła Agnieszka Wołczaska-Prasolik. W organizację włączyła się również Magdalena Pahlke, żona patrona konkursu oraz Browar Amber, z którym Sławomir Pahlke związany był w ostatnich latach życia.

Finał konkursu odbędzie się w Domu Uphagena w Gdańsku. Piwa można było zgłaszać w kategorii – Porter Bałtycki do 20 blg – dolnej fermentacji. Dlaczego taka kategoria? „Grand Imperial Porter z Browaru Amber to ostatnie piwowarskie „dziecko”
Sławka Pahlke, uznaliśmy, że zasługuje na osobną kategorię. Nie jest to konkurs na klon tego piwa, jedynie parametry zawartości ekstraktu i rodzaju fermentacji mają być zachowane” – mówią organizatorzy.

Jest o co walczyć. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie jest – weekend w SPA dla dwóch osób, zwiedzanie Browaru Amber oraz piwny pakiet niespodzianka. Fundatorem nagród jest Browar Amber.

konkurs-piw-domowych-im-slawomira-pahlke
    konkurs-piw-domowych-im-slawomira-pahlke