Apa

American Pale Ale to odświeżająco goryczkowe piwo o aromacie cytrusów i owoców tropikalnych z charakterystycznymi nutami żywicznymi. Wyrazisty aromat to zasługa chmieli amerykańskich: chinook, cascade, citra oraz simcoe, które oparte są na solidnej, słodowej podstawie. Owocowe estry oraz nuty żywiczne orzeźwiają i podkreślają wytrawny charakter piwa. Piwo chmielone na zimno.

Określenie „pale ale” wywodzi się z Wielkiej Brytanii. Dawniej opisywało te z angielskich piw, które nie były tak ciemne jak popularne wtedy stouty. Natomiast podczas piwnej rewolucji w Stanach Zjednoczonych przyjemne, goryczkowe piwa zyskały na popularności i wykształcił się styl American Pale Ale oparty na nowofalowych chmielach. Nadają one piwu charakterystycznych nut cytrusowych i żywicznych oraz wyraźnej goryczki. W ten sposób browary rzemieślnicze odróżniły się od dużych koncernów.

APA warzymy od 2016 roku.

Obecne w aromacie cytrusy sprawiają, że to piwo pasuje do lekkich sałatek, a nawet do deserów takich jak ciasta owocowe. APA to również doskonała propozycja do domowej roboty hamburgerów.

Serwować w prostej szklance typu nonic pint w temperaturze 8-10°C.

Składniki

woda z własnych ujęć głębinowych; słody: pale ale oraz jasny typu pilzneńskiego; chmiele: chinook, cascade, citra oraz simcoe; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji

Metoda warzenia

tradycyjna; górna fermentacja

Pasteryzacja

tak; niefiltrowane

Styl American Pale Ale
Kolor bursztynowy, mętny
Termin przydatności do spożycia 180 dni
Ekstrakt 12,1%
Zawartość alkoholu 5,2%

Opakowanie:                                     Należy podawać w:
NRW-premium2 (2)