fbpx

Browarne Pils

Klasyczny, solidnie nachmielony pils, który urzeka wyjątkowym aromatem pachnących chmieli z lubelskich upraw. W smaku wyraźnie czuć chlebowo-słodowe nuty, a przyjemna goryczka doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. 

Browarne Pils warzymy tradycyjną metodą dolnej fermentacji. Do produkcji słodu używamy własnych ziaren jęczmienia browarnego, które zbieramy co roku podczas żniw. Mamy też własne ujęcie wody głębinowej i własną stację propagacji drożdży. Wiemy, że naturalne, odpowiednio dobrane składniki odpowiadają za jakość i smak piwa. 

Kolebką stylu pils jest czeskie miasto Pilzno. To właśnie tam opracowano oryginalną recepturę warzenia jasnego, idealnie klarownego pilznera. 

Do XIX wieku w Pilznie warzono tylko piwa górnej fermentacji. Potem pojawiły się drożdże dolnej fermentacji, charakterystyczne dla stylu pils. W 1842 roku bawarski piwowar Josef Groll zatrudnił się w miejskim browarze i zmodyfikował przepis, według którego od wieków warzono tam piwo. Dodał do niego jasny słód, suszony w niskiej temperaturze. Później ten słód nazwano pilzneńskim. Dzisiaj tradycyjny pilzner to jeden z najpopularniejszych stylów piwnych na świecie.

Browarne Pils warzymy od 2019 roku.

Serwować w szklance w temperaturze 8-10°C.

Składniki woda z własnych ujęć głębinowych, słód jęczmienny, chmiele goryczkowe i aromatyczne z upraw lubelskich, drożdże z własnej stacji propagacji
Metoda warzenia tradycyjna; dolna fermentacja
Pasteryzacja tak
Styl pils
Kolor jasny słomkowy
Termin przydatności do spożycia 180 dni
Zawartość alkoholu 5,7%

Opakowanie:                                    Należy podawać :
NRW-premium2 (2)