Chłodnik piwny z mlekiem

mleko2

Składniki:
0,5 litra piwa Amber Naturalny
0,1 litra mleka
5 dag  cukru
20 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
cynamon (do smaku)

Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gorącego mleka. Gotować przez 5 minut cały czas mieszając, tak by mleko zgęstniało. Dodać piwo i szybko podgrzać na dużym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Następnie zupę zdjąć z ognia i zaprawić rozmąconym żółtkiem, ostudzić. Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder. W garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucać małą łyżeczką sztwną pianę i trzymać pod przykryciem kilka minut, tak by „pianki” się ścięły. Gotowe „pianki” włożyć do zimnej zupy.