Amber Pils

W naszym Pilsie od początku wiedzieliśmy czego chcemy. Stworzyć lekkie, aromatyczne piwo z delikatnie zaokrągloną goryczką, które przyjemnie gasi pragnienie. No i jest. Polski Pils. W naszej interpretacji. Chmielenie na zimno uwydatnia aromat i balansuje goryczkę. Efektem jest idealnie sesyjne piwo.

Naszego pilsa chmielimy na zimno trzema odmianami chmielu, co uwydatnia jego aromat i balansuje goryczkę. Lubelski to najsłynniejsza polska odmiana. Bardzo aromatyczna. Nadaje piwu czysty chmielowy zapach. Puławski został niedawno wskrzeszony. Jego aromat uzupełniają delikatne nuty ziołowe, cytrusowe i żywiczne. Marynka to ceniona odmiana chmielu, której używa się zarówno do chmielenia na goryczkę, jak i na aromat. Pils ma kolor jasny, słomkowy. Biała piana jest gęsta, drobnopęcherzykowa i trwała. To piwo jest bardzo klarowne. W aromacie na pierwszym planie wyczuwalne są wyraźne aromaty chmielowe. Kolejno nuty słodowe. W smaku rozbudowane: najpierw występują smaki słodowe, później chmielowe, a na końcu intensywna goryczka.

Nazwa stylu pils wywodzi się od czeskiego miasta Pilzno, które rozpoczęło warzenie piw ok. 1295 roku. Do XIX wieku były to piwa górnej fermentacji.

Charakterystyczne dla stylu pils drożdże dolnej fermentacji pojawiły się dopiero w XIX wieku. W 1842 roku w browarze miejskim nowy bawarski piwowar Josef Groll zmienił recepturę powstającego tam piwa. Podczas warzenia dodawano do niego jasny słód suszony w niskiej temperaturze. Później słód ten nazwano pilzneńskim. Tak powstała receptura pierwszego w historii pilsa, czyli idealnie klarownego, jasnego piwa.

Naszego Ambera Pilsa warzymy od 2017 roku.

Pils doskonale sprawdzi się jako napój przed posiłkiem, ponieważ pobudza apetyt. To także piwo, które nie zdominuje smaku potrawy, dlatego spokojnie można serwować pilsa ze skorupiakami, lekko pikantnymi daniami czy wędzonymi rybami i mięsem.

Serwować w szklance w temperaturze 8-10°C.

Składniki

woda z własnych ujęć głębinowych; słód jęczmienny jasny pilzneński; chmiele: lubelski, marynka, puławski; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji

Metoda warzenia tradycyjna, dolna fermentacja
Pasteryzacja tak
Styl pils
Kolor bursztynowy
Termin przydatności do spożycia 180 dni
Ekstrakt 11,3%
Zawartość alkoholu 5,0%

Opakowanie:                                    Należy podawać w: