Piwo Żywe

Piwo Żywe to najbardziej znane piwo Browaru Amber i jedno z najbardziej utytułowanych piw w Polsce. Nieokiełznane, żywiołowe. Niepasteryzowane – powstaje dzięki siłom natury, dlatego zachowuje niezwykły charakter prawdziwego, świeżego piwa. Świadczy o tym niezwykle krótki czas przydatności do spożycia – 35 dni.

Żywy dowód na to, jak niezwykłe potrafi być piwo.

Najpopularniejszy rodzaj piwa dolnej fermentacji na świecie w nietypowej odsłonie. Historia lagera sięga średniowiecza. To piwo dolnej fermentacji leżakowane w niskich temperaturach. W języku niemieckim słowo „Lagerung” oznacza leżakowanie. W średniowieczu piwo „lagerowano” w chłodnych miejscach, np. w jaskiniach. W XIX wieku, czyli przed pojawieniem się odpowiednich lodówek, niemieccy piwowarzy wykopywali piwnice specjalnie do leżakowania piwa. Napełniali je lodem z pobliskich jezior i rzek, co pozwalało na chłodzenie piwa latem (również z tego względu, że przez długi czas warzenie piwa latem było zabronione w większości kraju). Rozpowszechnienie lagera jest mocno powiązane z rozwojem chłodnictwa. Dzięki temu można było go warzyć przez cały rok w większej ilości miejsc.

Piwo Żywe warzymy nieprzerwanie od 2004 roku. Od samego początku jest niepasteryzowane. To pierwsze polskie piwo rekomendowane przez organizację Slow Food oraz pierwsze, które otrzymało znak Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Poznaj Dobrą Żywność. Wielokrotnie nagradzane.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z chudych mięs. Świetnie współgra z serami pleśniowymi.

Serwować w pokalu lub szklance w temperaturze 8-10°C.

Składniki

woda z własnych ujęć głębinowych; słód jęczmienny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji

Metoda warzenia

tradycyjna; dolna fermentacja; długie leżakowanie

Pasteryzacja nie
Styl lager jasny
Kolor bursztynowy
Termin przydatności do spożycia 35 dni
Ekstrakt 14,5%
Zawartość alkoholu 6,2%

Opakowanie:                                     Należy podawać w:
NRW-premium2 (2)