Przepis na szybki sos piwno – cebulowy

przepis_sos_piwno_cebulowy

Składniki:
0,5 szklanki piwa Amber Naturalny
3 średnie cebule
10 dag masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kminku
0,5 szklanki wywaru mięsnego
2 łyżeczki białego octu winnego
Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło, kiedy zacznie się pienić dodać cukier. Gdy karmel będzie gotowy, dodać cebulę i chwilę smażyć. Następnie wsypać mąką i dokładnie wymieszać, dodać kminek i zalać wywarem mięsnym i piwem. Sos gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i octem winnym.