Przepisy
Wakacyjne małże w Pszeniczniaku
Składniki:
– 500 g mrożonych małży w muszlach
– łyżka masła
– cytryna
– łyżka drobno posiekanej cebuli
-ząbek czosnku
– 4 goździki
– 200 ml Pszeniczniaczka
– łyżka posiekanej natki
– łyżka oliwy z oliwek
– 500 g mrożonych małży w muszlach
– łyżka masła
– cytryna
– łyżka drobno posiekanej cebuli
-ząbek czosnku
– 4 goździki
– 200 ml Pszeniczniaczka
– łyżka posiekanej natki
– łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy małże, myjemy i czyścimy muszle osuszając je na papierowym ręczniku. Rozgrzaną oliwę z oliwek mieszamy z masłem, dodajemy goździki, drobno posiekaną cebulę i czosnek , szklimy 4 minuty. Do takiej mieszanki wlewamy piwo i zagotowujemy. Następnie dodajemy małże osolone i opieprzone świeżym pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 6 minut. Potrząsamy garnkiem i dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy do całkowitego otwarcia małży. Danie podajemy skropione cytrynką.
Rozmrażamy małże, myjemy i czyścimy muszle osuszając je na papierowym ręczniku. Rozgrzaną oliwę z oliwek mieszamy z masłem, dodajemy goździki, drobno posiekaną cebulę i czosnek , szklimy 4 minuty. Do takiej mieszanki wlewamy piwo i zagotowujemy. Następnie dodajemy małże osolone i opieprzone świeżym pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 6 minut. Potrząsamy garnkiem i dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy do całkowitego otwarcia małży. Danie podajemy skropione cytrynką.