Po Godzinach Barley Wine!

Uwarzyliśmy pierwsze w tym roku piwo z rzemieślniczej serii Po Godzinach. To już dziesiąty styl piwa w kolekcji i jeden z najbardziej niezwykłych gatunków piwa na świecie.

 

Barley Wine to styl piwa, który łączy cechy charakterystyczne zarówno dla wina jak i piwa, dlatego zwane jest również “winem jęczmiennym” (dosłowne tłumaczenie).

Premierę tego piwa zaplanowaliśmy na pierwsza połowę lutego nie bez przypadku. Jest to piwo rozgrzewające, aromatyczne, o wysokiej, porównywalnej z winem, zawartości alkoholu.

Gatunek piwa Barley Wine wywodzi się ze starożytnej Grecji, jednak w tamtych czasach do jego wytwarzania nie wykorzystywano chmielu. Ten pojawił się na liście składników około roku 1870 w Anglii. Intencją twórców było zaoferowanie konsumentom piwa, które mogłoby konkurować z winem.

Niezwykły, pełny smak Barley Wine zawdzięcza specjalnym szczepom drożdży górnej fermentacji, mieszance słodów, kombinacji polskich i amerykańskich odmian chmielu. Swoją unikalność zyskuje również za sprawą bardzo długiego procesu leżakowania.

Barley Wine jest piwem poszukiwanym przez wymagających piwoszy. Niszowy gatunek, który w Polsce zyskuje popularność od niedawna. Niewiele browarów podejmuje się wyzwania uwarzenia tego wymagającego stylu.

 

Profil Aromatyczny: rodzynki, owoce, nuty winne, porto, karmel, słód

Smak: pełny, treściwy, słodowy, delikatna goryczka chmielowa

Barwa: rubinowa

 

Temperatura serwowania 12-14° C

Rodzaj fermentacji : górna

Pasteryzacja: tak

Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słody: pale ale, melanoidynowy mela red alder, pilzneński; chmiele: sybilla (PL), marynka (PL), mosaic (USA), drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.

Zawartość alkoholu 10%

Ekstrakt: 22%

 

Nagrody

Biuro prasowe