Amber naturalny

Amber Naturalny to niepasteryzowane piwo typu lager. Inspirowane jest browarniczymi tradycjami regionu Pomorza. Brak pasteryzacji i wysoki ekstrakt słodu sprawiają, że Amber Naturalny ma bogaty, głęboki i wyrazisty smak. Powstaje tradycyjną metodą warzenia wyłącznie ze słodu jęczmiennego, chmielu i wody z własnych ujęć głębinowych. Efektem jest naturalny, wyrazisty, chlebowy smak z odrobiną goryczki.

Lager to najpopularniejszy styl piwa dolnej fermentacji na świecie. Dzięki nam zyskał nietypową odsłonę. Piwo od samego początku istnienia było niepasteryzowane. To sprawia, że zachowuje niezwykły charakter świeżego piwa.

Historia lagera sięga średniowiecza. To piwo dolnej fermentacji leżakowane w niskich temperaturach. W języku niemieckim słowo „Lagerung” oznacza leżakowanie. W średniowieczu piwo „lagerowano” w chłodnych miejscach, np. w jaskiniach. W XIX wieku, czyli przed pojawieniem się odpowiednich lodówek, niemieccy piwowarzy wykopywali piwnice specjalnie do leżakowania piwa. Napełniali je lodem z pobliskich jezior i rzek, co pozwalało na chłodzenie piwa latem (również z tego względu, że przez długi czas warzenie piwa latem było zabronione w większości kraju). Rozpowszechnienie lagera jest mocno powiązane z rozwojem chłodnictwa. Dzięki temu można było go warzyć przez cały rok na większą skalę.

Ambera Naturalnego warzymy od 2010 roku.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z chudych mięs. Świetnie współgra z serami pleśniowymi.

Serwować w szklance w temperaturze 8-10°C.


Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara 2012

Nowa odsłona Ambera Naturalnego
Amber Naturalny dostępny w sieci Żabka

Składniki

aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji

Metoda warzenia tradycyjna; dolna fermentacja
Pasteryzacja nie
Styl lager
Kolor bursztynowy
Termin przydatności do spożycia 90 dni
Ekstrakt 12,2%
Zawartość alkoholu 5,7%

Opakowanie:                                      Należy podawać w:
ZWROTNA2