Pszeniczniak

Piwo pszeniczne pełne zapachów dojrzewającego zboża, chrupiącego chleba i świeżego ziarna. To jeden z najstarszych stylów piwa w Europie, który dzięki Pszeniczniakowi odzyskuje swój polski charakter. Pszeniczniak inspirowany kilkusetletnią tradycją warzenia tego piwa na Pomorzu to piwo, w którym klasyczne bananowo-goździkowe nuty harmonijnie przenikają się z delikatnie chmielową goryczką. Warzony metodą górnej fermentacji. Naturalnie mętny.

Warzony jest metodą górnej fermentacji. Oznacza to, że do jego produkcji stosuje się specjalne szczepy drożdży. Powodują one, że proces fermentacji przebiega w wyższej temperaturze, a piwo zawiera większą ilość estrów, stanowiących klucz do charakterystycznego, bogatszego bukietu. W aromacie wyczuwalne klasyczne nuty dojrzałych bananów i goździków, które harmonijnie balansuje goryczka. Kolor jasny, słomkowy. Smak delikatny, orzeźwiający. Brak filtracji sprawia, że piwo jest naturalnie mętne. Posiada charakterystyczną dla stylu obfitą pianę.

Historia piwa pszenicznego sięga początków piwowarstwa. Od Sumerów poprzez Babilończyków, Egipcjan aż do piwowarów w browarach klasztornych i dworskich. W Polsce również było znane od najdawniejszych czasów i dominowało do XVIII wieku. Dopiero upowszechnienie się metody dolnej fermentacji sprawiło, że popularne stały się piwa jęczmienne, które sukcesywnie wypierały piwa pszeniczne z rynku nie tylko polskiego, ale i europejskiego. Naszym Pszeniczniakiem przywracamy tradycję do życia.

Pszeniczniaka warzymy od 2012 roku.

Piwa pszeniczne po niemiecku to „Weißbier”, czyli białe piwo. I podobnie jak białe wina, nasz Pszeniczniak świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z ryb, owoców morza lub zapiekanych warzyw. Takie połączenie podkreśla smak potraw.

Serwować w szklance typu weizen w temperaturze 8-10°C.

Dobry Produkt – Wybór Ekspertów dla Pszeniczniaka
Piwo pszeniczne w interpretacji Browaru Amber
Piwa z Browaru Amber zdobyły pierwsze miejsca w konkursie piw podczas tegorocznych Chmielaków Krasnostawskich.

Składniki

woda z własnych ujęć głębinowych; słód pszeniczny, słód jęczmienny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji

Metoda warzenia

tradycyjna; górna fermentacja; długie leżakowanie

Pasteryzacja tak
Styl pszeniczne
Kolor jasny, słomkowy, mętny
Termin przydatności do spożycia 180 dni
Ekstrakt 12,1%
Zawartość alkoholu 5,2%

Opakowanie:                            Należy podawać w: NRW-premium2