Pieczone PszeKiełbaski

Składniki:
4 surowe białe kiełbaski
3 duże cebule
1 jabłko
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
3 łyżki oleju
szklanka piwa PszeniczniakSposób przygotowania:

Umyte jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej i cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy włóż na dno żaroodpornego naczynia.Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, przykryj resztą masy. Kiełbasę podlej piwem. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać majerankiem.

Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz około godziny.

Podawaj koniecznie z piwem Pszeniczniak i kromką świeżego chleba.