Saison na Madagaskar w pełni!

Aframon madagaskarski zwany także rajskim ziarnem – brzmi egzotycznie? To dokładnie tak, jak smak naszego piwa. Tego lata ponownie uwarzyliśmy piwo z serii Po Godzinach – Saison na Madagaskar.

Piwo z wieloletnią tradycją. Wywodzi się z Walonii, czyli francuskojęzycznej części Belgii. Podczas
żniw rolnicy chcieli dostarczyć sobie wyraźnego orzeźwienia. Tak powstał saison. Warzono go
latem, przed zebraniem plonów – wykorzystywano wszelkie dostępne zboża: żyto, orkisz,
jęczmień…

Nasz saison warzymy z czterech rodzajów słodu. To piwo wielozbożowe, jednak główną rolę grają drożdże – bardzo aromatyczne, jeśli podda się je wysokiej temperaturze. Właśnie dlatego oferujemy saison górnej fermentacji, który jest wytrawny, ale z doskonale zachowanym, wyraźnym smakiem.

Dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw poczujesz naturalne orzeźwienie. Tropikalny, cytrusowy smak osiągnęliśmy dzięki trawie cytrynowej, skórkach cytryny i pomarańczy bergamotki. Za to kolendra, aframon madagaskarski i podwójne chmielenie Citrą i Chinookiem skutkują wytrawnym finiszem. Za fermentację całości odpowiadają drożdże górnej fermentacji Wyeast 3711 French Saison.

Saison na Madagaskar oficjalnie rozpoczęty!

_______________________________

Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słód jasny jęczmienny, słód pszeniczny, słód żytni i słód orkiszowy; skórki pomarańczy, aframon madagaskarski, trawa cytrynowa, skórki pomarańczy bergamotki, skórki cytryny, kolendra, chmiel CITRA i CHINOOK, drożdże górnej fermentacji Wyeast 3711 French Saison.

Profil aromatyczny: cytrusowy, drożdżowy, owocowy
Smak: wytrawny, delikatnie kwaskowy
Barwa: złota
Temperatura serwowania: 8-10°C
Fermentacja: górna
Pasteryzacja: tak
Filtracja: nie
Alkohol: 5,1%

Nagrody

Biuro prasowe