Grand Imperial Porter
Grand Imperial Porter to przedstawiciel stylu Porter Bałtycki. Już od pierwszego łyku zachwyca smakiem palonego ziarna połączonym z nutami czekoladowymi, kawowymi, karmelowymi i wyczuwalnymi niuansami suszonych owoców. Wyróżnia się niezwykle gęstą, kremową pianą o doskonałej strukturze. Idealny do deserów, zwłaszcza do gorzkiej czekolady.
Głównymi cechami wyróżniającymi portera bałtyckiego jest wykorzystanie drożdży dolnej fermentacji, słodów palonych oraz długie leżakowanie. Pasjonaci stylu dodatkowo wydłużają ten czas, co przy odpowiednich warunkach uszlachetnia smak.
W naszym browarze czerpiemy z tradycji browarnictwa na Pomorzu. Dlatego porter bałtycki był oczywistym wyborem. Jego receptura wykształciła się w XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego oraz w Rosji. Był zamiennikiem importowanego z Wielkiej Brytanii russian imperial stoutu.
Nasz Grand Imperial Porter warzymy od 2008 roku. Od samego początku zyskał uznanie konsumentów i otrzymał wiele nagród:
2013: Chmielaki Krasnostawskie; pierwsze miejsce w kategorii: Piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce pow. 18,1ºBlg.;
2010: Tytuł Piwo Roku przyznany przez Bractwo Piwne;
2010: I miejsce w plebiscycie portalu Browar.biz w kategorii „Portery”;
2009: II miejsce w kategorii Piwo Roku w plebiscycie portalu Browar.biz;
2009: I miejsce w plebiscycie portalu Browar.biz w kategorii „Portery”;
2008: I miejsce w kategorii „Portery” w II Gwiazdkowej Degustacji Porterów i Stoutów w Moskwie;
2008: I miejsce w plebiscycie portalu Browar.biz w kategorii „Portery”.
Porter doskonale uzupełnia smak deserów. Niektórzy dodają do niego gałkę lodów. W wersji wytrawnej idealnie współgra z treściwymi potrawami z czerwonego mięsa.
Serwować w szklance typu goblet w temperaturze 12-14°C.
Grand Imperial Porter Piwem Roku 2010
Pszeniczniak i Grand Imperial Porter z Browaru Amber zwyciążają podczas Chmielaków Krasnostawskich.
Składniki |
woda z własnych ujęć głębinowych; słody palone jęczmienne jasne i ciemne; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji |
Metoda warzenia |
tradycyjna; dolna fermentacja; długie leżakowanie |
Pasteryzacja | tak |
Styl | porter bałtycki |
Kolor | czarny |
Termin przydatności do spożycia | 365 dni |
Ekstrakt | 18,1% |
Zawartość alkoholu | 8% |
Opakowanie: Należy podawać w: