Czarny jak stout

Już w sklepach! Najciemniejsze piwo w historii naszego browaru i jedenasty styl w serii Po Godzinach.

Stout to naturalny następca porteru i wynik eksperymentów piwowarów ze słodami palonymi około XVIII wieku w Wielkiej Brytanii. Obydwa gatunki są ze sobą silnie związane – niegdyś były popularnymi napojami klasy robotniczej, obecnie (poza Irlandią) warzone niezwykle rzadko.

Goryczkowo-słodkie, wytrawne i wyraźne w smaku piwo, o legendarnej pianie i niskiej zawartości alkoholu.

Kiedyś stouty pijano przede wszystkim, by zaspokoić pragnienie, obecnie najczęściej traktowane są jak piwa deserowe. Doskonale komponują się ze słodkimi potrawami, szczególnie z dodatkiem czekolady.

Za niezwykle ciemną, prawie czarną barwę stouta odpowiada jęczmień palony w bardzo wysokiej temperaturze. Jego dodatek nadaje stoutom nie tylko szczególnego koloru, ale również charakterystycznej goryczki.

Nasi piwowarzy opracowali swoją własną recepturę opartą na wodzie z ujęć głębinowych Browaru Amber oraz chmielach z polskich upraw.

Smakuj najczarniejsze piwo w historii Browaru Amber.

 

Profil aromatyczny: kawa, palone zboże

Smak: wytrawny, kawowy, gorzka czekolada

Barwa: głęboka czerń, gęsta kremowa piana

Temperatura serwowania: 8-10°C

Rodzaj fermentacji : górna

Pasteryzacja: tak

Piwo niefiltrowane

Alkohol 4,6%

 

Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słody: jasny, karmelowy barwiący; jęczmień palony; chmiele z polskich upraw: marynka, lubelski, sybilla; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.

Nagrody

Biuro prasowe